През това време Цанев става все по-популярен – много

...
  През това време Цанев става все по-популярен – много
Коментари Харесай

Константин Цанев днес е щастлив фермер в Германия

 

През това време Цанев става все по-популярен – доста е виновен към фамилията, само че не пропуща нито мъжките сбирки с Мамалев и Емил Джамджиев, нито устоява на изкушението след следващ филм да си купи с хонорара автомобил на остаряло и да лежи под него. А това се случва относително постоянно. Константин Цанев е късметлия в занаята, макар, че се разминава с „ Оркестър без име “ – Людмил Кирков се притеснява, че ще погнат и двамата поради „ спор на ползи “. Затова пък племенникът му и Мария Каварджикова са дружно в „ Константин Философ “, „ Не знам, не чух, не видях “, „ Дом за нашите деца “, „ Вечери в Антимовския хан “, „ Ева на третия етаж “, а в „ Разводи, разводи “, са даже мъж и жена. Цанев е абониран за всеки втори сериал, а съветските кинаджии, които нерядко избират наши звезди за продукциите си, го обожават поради космополитното му лъчение, аристократичната външност, дълбоките зелени очи, изискания съблазън и отличното прилагане на езика им.

Той с лекост партнира на Сергей Бондарчук в „ Стършел “ и „ Семейство Карастоянови “. И е измежду дребното артисти, които нито един път не са правили пробни фотоси.

 

Но колкото и да е прогресивен професионалният му път, той е измежду любимците на паметния Телевизионен спектакъл, Косьо обмисля по какъв начин да избере цялата независимост, макар че в никакъв случай не го класират за гастролите на Народния на Запад. Като дете, което проговаря немски преди български – баба му, която го отглежда, е родена във Виена и е уверен, че рано или късно ще заживее в Германия. Има съображение да ненавижда комунизма и в червата – татко му, възпитаникът на Хайделберг, доктор Александър Цанев, който като доверчив родолюбец се прибира в България през първата седмица на септември 1944 година, се озовава в пандиза.

В Народната милиция е получен донос, че е членувал в младежката организация на нацистката партия, до момента в който е учил в Германия. Съден е като нарушител, губи и гражданските си права. Пускат го няколко години по-късно след писането на хиляди молби и даването на подкупи, а след това би трябвало още веднъж да приключи Медицинска академия, защото не признават „ фашисткото “ му обучение. Умира едвам на 53 година

 

Месеци преди изгрева на така наречен преход Цанев съумява да се снабди с рекомендация от Комитета за просвета – за специализация в Лондон, без значение, че не употребява британски. Дико Фучеджиев – тогава шеф на Народния спектакъл, затваря очите си за еднопосочния билет: София – Лондон – Мюнхен. И му подмята сякаш апропо: „ уповавам се, че няма да се върнеш “. Цанев мечтае да стартира работа като публицист в „ Свободна Европа “, само че след рухването на Берлинската стена в радиото настъпват промени. И той стартира да звъни всеки ден на Румяна Узунова в Кьолн, шефката на българската редакция в „ Дойче веле “. Уви, отговор няма. Отчаян купува кола втора ръка за 1000 марки и натиска газта към София. Лидерите на Съюз на демократичните сили го викат да бъде водещ на огромния наследник протест на 7 юни 1990 година

 

На идната заран поема назад към Германия – Румяна Узунова въпреки всичко му намира работа, въпреки и кат представител на хонорар. През първите седмици в Кьолн го приютява приятелско семейство. После наема някакво тясно и тягостно пространство, наподобяващо на кулоар – и вика трите си дами, с цел да останат с него. „ Никога не съм имал проблеми да работя каквото и да било – и като келнер, и като водач на такси. Бях подготвен да устоявам Мария и дъщерите ни “, разказвал е Цанев.

 

Мария Каварджикова обаче обяснимо няма по какъв начин да остане – нито знае немски, нито родопската й душа би могла да одобри някои неизбежни обществени ограничавания, съпътстващи сходни трансформации. Тя и Александра се прибират в София, Гергана остава с татко си. Един ден Цанев се качва до съветската редакция на радиото. Отваря вратата, вижда впечатляваща русокоска и естествено я заговаря на съветски. Тя ме дава отговор също на съветски и той почтено я пита дали е от Москва или Санкт Петербург. Марита – по този начин се споделя много по-младата от него дама, прецизира: „ Ами аз съм от Кьолн. Три дни по-късно заживява с нея “.

 

През 1994 година Цанев и Каварджикова задочно се развеждат публично, а той се дами за чаровницата, владееща няколко славянски езика. Майката на близнаците Константин и Елена, която продължава и до през днешния ден да работи за „ Дойче веле “, от дълго време се оправя отлично с българския, а наследниците на двойката всяко лято са в родината на татко си, с цел да се видят с каките Сашка и Гергана, и с племенничките, които са родени преди тях. Цанев и Мария Каварджикова са в прелестни другарски връзки – той не пропуща нейна премиера.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР